Kun je leven van € 2 per dag?

Je kunt met weinig geld toch erg van het leven genieten. . Een voorbeeld is hete Earl Grey thee drinken als het op een koude winderige dag hard regent. Een ander voorbeeld is om neer te ploffen op de bank na een dag zware fysieke arbeid en een ijskoud biertje te drinken. Of om in de zomer op vakantie, na een nacht slecht slapen, te ontbijten met koffie en een croissant. Of om in de avond tijdens een goed gesprek een glas rode wijn te drinken. Zo zijn er meerdere momenten in het leven waar genotsmiddelen een bijdrage leveren aan mijn geluksgevoel. Het hoeft maar één kopje of glas te zijn om die extra dimensie toe te voegen. Het hoeft zeker niet elke dag, maar de gedachte om deze producten bijna niet meer te gebruiken zou mijn geluksgevoel negatief beïnvloeden.

Leven van twee euro per dag

In tegenstelling tot het € 1 per dag dieet is leven van twee euro per dag geen dieet maar een gewoonte. Het principe is het idee om het hele jaar te leven van twee euro per dag. Voor dit boek ga ik daarom uit van een gevuld kruidenrek met in ieder geval zout, peper en olie. Zout en peper is in mijn geval nog over van de tijd van het € 1 per dag dieet. De olie is wel op een later moment gekocht. Mochten deze producten niet aanwezig zijn dan zou ik in ieder geval beginnen met olie en zout te kopen.

Omdat het om een jaarbudget gaat wil ik ook de toiletartikelen en schoonmaakmiddelen kopen van de € 14 euro, die ik per week wil uitgeven. Op dit moment is er bij mij thuis alles in overvloed aanwezig en is er geen reden om deze producten te kopen. Daarom had ik bedacht om een schatting van de jaarlijkse kosten te maken en die mee te nemen in de wekelijkse kosten.

Verder probeer ik van het budget elke week koffie, thee of alcohol te kopen en elke week yoghurt, kaas, melk of vlees. In het kader van consuminderen en het milieu voeg ik altijd een veganistisch alternatief bij.

Voor uitgaan en activiteiten zal ik weer voornamelijk naar gratis mogelijkheden kijken. Ik verwacht dat ik aan het eind van de vier weken geld zal overhouden. Eigenlijk verwacht ik dat er elke keer ook goede aanbiedingen komen waardoor er weer een overvloed zal ontstaan en je nog meer kunt sparen.